Verhalen uit het veld

Projectcoördinator Anneleen Hoogerbrug vanuit Athene.

Onlangs stelde ik alle moeders in ons vrijwilligersteam de vraag: ‘Wat betekent het als je geen luiers hebt voor je kind?’ Stilte. Kippenvel. Een traan. Je hoeft geen ouder te zijn om te begrijpen hoe moeilijk het is om je baby niet te kunnen geven wat het nodig heeft: een schone en droge luier. Onmacht, frustratie, het gevoel tekort te schieten… Iedere ouder wil het beste voor zijn of haar kindje, maar niet iedere ouder heeft de mogelijkheid om dat te bieden. Daarom helpt CRR ouders en kinderen door te zorgen voor een stabiele aanvoer van luiers, die worden uitgedeeld via partner-organisaties.

In Athene werkt CRR samen met zo’n vijftig partner-organisaties op het vasteland en verzenden we luiers naar de kampen op Lesbos en Kos. Sommige maanden delen we zo’n 60.000 luiers uit. Een enorme hoeveelheid. Maar besef dat dit vaak alsnog betekent dat een kind niet meer dan veertig luiers per maand krijgt. Eén per dag dus. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het niet minder wordt dan dit, maar juist meer. Zodat ouders rustig kunnen slapen, wetend dat hun kindje dat ook doet. Met een schone, droge luier. Help je mee?


Oprichter Denis Dmitrov van Svitlo Diy (hulporganisatie in Oekraïne)

We vroegen Denis waarom luiers en incontinentiemateriaal hard nodig zijn in Oekraïne. Om de noodzaak te benadrukken, stelde hij deze vraag aan één van de ontvangers van hulp die hij met deze hulporganisatie biedt.

Getuigenis van Olena K., een moeder die haar huis moest verlaten vanwege de oorlog in Oekraïne

“Toen de gevechten steeds erger werden dicht bij de plaats waar we woonden, waren we gedwongen om ons huis te verlaten. We lieten vrijwel alles achter. Eén van de grote zorgen was het verkrijgen van voldoende luiers voor mijn kleine jongen, Alexei, en incontinentieluiers voor mijn oude grootmoeder.

We verbleven op verschillende plekken en steeds was het moeilijk om aan voorheen simpele dingen als luiers te komen. Soms moest ik ’s avonds beslissen wie de laatste luier zou krijgen: mijn baby of mijn grootmoeder. Dit was niet zomaar een klein probleem, het was elke dag een grote zorg.

En toen begonnen mensen zoals jullie te helpen door o.a. luiers in te zamelen. Dit was voor ons van grote betekenis! Het ging niet alleen om de luiers, het gaf ons het gevoel dat er iemand om ons gaf, ook in deze moeilijke tijden. Jullie werk is meer dan ‘slechts’ spullen verzamelen. Voor families zoals die van mij, die zoveel verloren hebben gedurende de oorlog, geeft jullie hulp ons hoop. Ik wil dat iedereen weet dat dit een groot verschil maakt! Door luiers te geven, geven jullie mensen zoals mij weer hoop op vrede en herstel!”


NFI-coördinator Bethany Brovont op Lesbos

Er zijn veel dingen die we zomaar voor lief nemen, terwijl we het ons niet eens realiseren. Een huis, voedsel, gezondheidszorg en de mogelijkheid om naar meerdere plekken te gaan om spullen te kopen die nodig zijn voor de verzorging van onze kinderen. Waarschijnlijk kun je zo een aantal supermarkten bedenken in je directe omgeving waar alles wat je nodig hebt voor je kind verkocht wordt.

Zo gaat het niet in een vluchtelingenkamp. Je kunt niet zomaar ergens naartoe gaan om te halen wat je nodig hebt. Spullen zijn beperkt beschikbaar, geld is beperkt beschikbaar en niets is gegarandeerd. Je moet op andere mensen vertrouwen die voorzien in de spullen die jij en je kinderen nodig hebben.

Eén van de manieren waarop we kunnen zorgen voor de mensen in het kamp, is het voorzien in de basale hygiëneproducten die men nodig heeft. Luiers en billendoekjes zijn een groot onderdeel van dit programma. Door ervoor te zorgen dat de voorraden in onze freeshop (‘winkel’ waar mensen gratis spullen kunnen uitkiezen) voor hygiëneproducten aangevuld blijft met de juiste maten luiers die nodig zijn, zorgen we voor zekerheid op dit gebied. Op een plaats vol onzekerheden, weten de mensen in ieder geval dat ze elke drie weken naar de freeshop kunnen komen om luiers en billendoekjes voor hun baby’s te halen.

De laatste weken zijn er ontzettend veel mensen aangekomen op Lesbos. Onder deze mensen zijn ook behoorlijk veel kinderen. Dit betekent dat er elke dag behoorlijk veel luiers weggegeven worden en het is een behoorlijke uitdaging om dit steeds weer aan te vullen. Door mensen zoals jullie, die luiers of geld doneren, kunnen we ervoor blijven zorgen dat er genoeg is om elk kind in het kamp te helpen!