FAQ

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over de actie? Bekijk hieronder het overzicht van de meest gestelde vragen. Zit jouw vraag er niet tussen? Vul dan het contactformulier in, wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Worden de luiers aan het einde van de actie bij een inzamelpunt opgehaald?
Aan het einde worden de luiers verzameld op verschillende centrale plekken (dit kan bij een inzamelpunt zijn) en van daar opgehaald en gebracht bij Christian Refugee Relief in Nieuw-Lekkerland. We zullen hierin met jou als inzamelpunt meedenken.
Worden de luiers alleen naar Lesbos gebracht?
De luiers worden ingezameld voor alle gebieden waar stichting CRR werkzaam is, dat zijn momenteel onder andere de Griekse eilanden, het Griekse vasteland, Bosnië en Oekraïne. CRR zal zorgen dat de producten komen op de plaatsen waar ze het hardst nodig zijn.
Waarom worden de luiers niet in Griekenland ingekocht?
Van het gedoneerde geld van de Luiers voor Lesbos inzamelactie worden zowel in Nederland als ook lokaal luiers ingekocht.
Mogen er ook wasbare luiers ingeleverd worden?
Op de plaatsen waar vluchtelingen verblijven zijn maar heel weinig mogelijkheden om te wassen. Om die reden is wegwerpmateriaal over het algemeen meer geschikt en kunnen we (hoewel het duurzamer zou zijn) geen katoenen of andere wasbare luiers gebruiken.
Welke maten luiers mogen worden ingeleverd?
Luiermaten 1 tot en met 6 worden ingezameld. Echter, er is zeer weinig vraag naar maat 1 tot en met 3 en zeer grote vraag naar maat 4 tot en met 6. Daarom leggen we de grote nadruk op het inzamelen van maat 4 tot en met 6./su_spoiler]
Mogen er ook luierbroekjes ingeleverd worden?
Het is geen probleem om luierbroekjes in te leveren.
Mogen er ook andere producten dan luiers en billendoekjes ingeleverd worden?
De focus ligt op luiers en billendoekjes, met name luiers maat 4 tot 6. Mocht je andere hygiëneproducten over hebben, kunnen die eventueel ook ingeleverd worden. Let wel op welke selectie van hygiëneproducten CRR inzamelt! Hiervoor kun je de website van CRR raadplegen.
Mogen er ook open pakken ingeleverd worden?
Open pakken mogen niet worden ingeleverd, dus ook niet als je de pakken zelf hebt dichtgemaakt, in verband met hygiëne.
Hoe is dit initiatief ontstaan en door wie?
Zie hiervoor de home pagina van deze website.
Waarom zamelen jullie dit jaar ook maandverband in?
Hoewel de focus vooral ligt op het inzamelen van luiers en billendoekjes voor de baby’s, willen we de moeders zeker niet vergeten. Maandverband zou voor vrouwen, net als luiers voor baby’s, een basisrecht moeten zijn. Daarom willen we ons juist hier ook op focussen.