FAQ

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over de actie? Bekijk hieronder het overzicht van de meest gestelde vragen. Het kan uiteraard zo zijn dat jouw vraag niet tussen de onderstaande vragen staat. Schroom dan niet om een mailtje te sturen naar [email protected], of een berichtje te sturen naar: 06-2368 2283. We proberen jouw vraag dan zo snel en duidelijk mogelijk te beantwoorden.

Worden de luiers aan het einde van de actie bij een inzamelpunt opgehaald?
Aan het einde worden de luiers verzameld op verschillende centrale plekken (dit kan bij een inzamelpunt zijn) en van daar opgehaald en gebracht bij Christian Refugee Relief (CRR) in Nieuw-Lekkerland. We zullen hierin met jou als inzamelpunt meedenken.
Worden de luiers alleen naar Lesbos gebracht?
De luiers worden ingezameld voor alle gebieden waar stichting CRR werkzaam is, dat zijn momenteel onder andere de Griekse eilanden, het Griekse vasteland, Bosnië, Servië en Oekraïne. CRR zal zorgen dat de producten komen op de plaatsen waar ze het hardst nodig zijn.
Waarom worden de luiers niet in de landen zelf ingekocht?
Van het gedoneerde geld van de Luiers voor Lesbos inzamelactie worden zowel in Nederland als ook lokaal luiers ingekocht. De praktijk leert echter dat luiers in Nederland vaak goedkoper in te kopen zijn dan op de verschillende locaties waar CRR werkt. We houden dit echter nauwkeurig in de gaten.
Mogen er ook wasbare luiers ingeleverd worden?
Op de plaatsen waar de goederen worden gebracht, zijn maar heel weinig mogelijkheden om te wassen. Om die reden is wegwerpmateriaal over het algemeen meer geschikt en kunnen we (hoewel het duurzamer zou zijn) geen katoenen of andere wasbare luiers gebruiken.
Welke maten luiers mogen worden ingeleverd?
Luiermaten 1 tot en met 6 worden ingezameld. Echter, er is weinig vraag naar maat 1 tot en met 3 en zeer grote vraag naar maat 4 tot en met 6. Daarom leggen we de grote nadruk op het inzamelen van maat 4 tot en met 6./su_spoiler]
Mogen er ook luierbroekjes ingeleverd worden?
Het is geen probleem om luierbroekjes in te leveren.
Mogen er ook andere producten dan luiers en billendoekjes ingeleverd worden?
De focus ligt op luiers en billendoekjes, met name luiers maat 4 tot 6. Mocht je andere hygiëneproducten over hebben, kunnen die eventueel ook ingeleverd worden. Let wel op welke selectie van hygiëneproducten CRR inzamelt! Hiervoor kun je de inzamelgids van CRR raadplegen. (bit.ly/hulptransport)
Mogen er ook open pakken ingeleverd worden?
Open pakken mogen niet worden ingeleverd, dus ook niet als je de pakken zelf hebt dichtgemaakt, dit in verband met hygiëne.
Hoe is dit initiatief ontstaan en door wie?
Zie hiervoor de homepagina van deze website.
Waarom zamelen jullie ook billendoekjes in?
We vinden dat billendoekjes minstens net zo belangrijk zijn als luiers en vinden dit zelfs onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Naast het voorzien in luiers, willen we dus de billendoekjes zeker niet vergeten!
Waarom zamelen jullie ook incontinentiemateriaal in?
In enkele van de gebieden waar CRR werkt, is veel behoefte aan incontinentiemateriaal. Deze actie is in eerste instantie gericht op de luiers voor kinderen, maar de luiers voor volwassenen zijn vanwege de noodzaak ook van harte welkom.
Waarom zamelen jullie ook maandverband in?
Hoewel de focus vooral ligt op het inzamelen van luiers en billendoekjes voor de baby’s, willen we de moeders zeker niet vergeten. Maandverband zou voor vrouwen, net als luiers voor baby’s, een basisrecht moeten zijn. Daarom willen we ons juist hier ook op focussen.